Open Calls

Katapult Akademiets podcast

Hør med når dramatikere og scenekunstnere fortæller om deres forløb hos Katapult Akademiet.

Udviklingsforløb

Katapult Akademiets udviklingsforløb bliver udvalgt løbende. Forstået på den måde, at det kontinuerligt er muligt for dramatikere og scenekunstnere at henvende sig til Katapult Akademiet med projekter, idéer og lignende, som de ønsker at udvikle i sammenspil med Akademiet og dets samarbejdspartnere. De fleste udviklingsforløb varer ca. to-tre måneder og er henvendt til fremadstormende og/eller allerede etablerede kunstnere. Forløbene tilbyder skræddersyede processer til de enkelte projekter og er delvist lønnede.

Udtalelse fra Sophie Zinckernagel:
“Den dramaturgiske sparring har hjulpet mig til en klarhed omkring handling og genré, jeg ikke havde før. For mig har det pustet nyt liv og retning i en tekst, jeg ikke helt vidste, hvor skulle hen. Og vigtigst af alt, har det givet mig lyst og energi til at skrive den færdig!”

Kontakt Katapult AkademietÅben for ansøgninger

Skitseforestilling

Fordybelsesrum for professionelle dramatikere

Vi søger efter en dramatiker til vores tekstudviklende format; skitseforestilling. Skitseforestillingen er et forløb, hvor du som dramatiker kan udvikle din tekst og undersøge din idé i udvidede rammer. Går du og grubler på en idé, koncept eller et format er det en oplagt mulighed for dig at teste og udvikle på denne, i samskabelse med andre i professionelle rammer. Under skitseforløbet vil du:
- Modtage sparring af dramaturg løbende i processen.
- Arbejde sammen med en sceneinstruktør.
- Arbejde med skuespillere i et prøveforløb.
- Fremvise dit gennemarbejdede materiale for et publikum.
- Rejse på en mini-turné i Jylland.

Praktiske rammer:
Du skal regne med at være delvist beskæftiget i perioden februar-maj, hvilket betyder at du også kan varetage andre projekter ved siden af. Det tekstlige materiale skal ende med at være omkring 20 minutter, og udvikles sammen med Katapult Akademiets dramaturg i perioden. Du aftaler indbyrdes med Katapult Akademiet hvorvidt og hvor meget du vil være til stede under prøveforløbet, men du skal regne med at deltage på alle spilledage, da der vil være feedback fra publikum.

Lønnen er i overenskomst med Danske Dramatikers satser.
Ansøgning

Du kan søge ind med både en idé, et koncept eller et format. Det eneste krav vi har, er at det tekstlige arbejde ikke skal være yderligere påbegyndt. Bemærk at Katapult Akademiet ikke har mulighed for at ansætte flere end 2 skuespillere.

Ansøg med CV + kort beskrivelse af dit projekt og hvad du vil undersøge. Ansøgningen sendes til akademiet@katapult.dk d. 11. januar kl. 09:00.
Vi tilgodeser altid en bred represæntation, og opfordrer alle dramatikere til at søge uanfægtet køn, alder, religion, funktionsnedsættelse, seksualitet og etnicitet.

Ansøg nu!

DramatikerPro

Udviklingsforløb for de spirende dramatikertalenter

Hos Katapult Akademiet har du nu mulighed for at deltage i uddannelsesforløbet, DramatikerPro, som vil hjælpe til med tilblivelsen af et teaterværk og fokuserer på samspillet mellem den dramatiske tekst og egen kunstnerisk praksis. DramatikerPro fungerer som overbygning til vores forløb, DramatikerLab, der hovedsageligt fokuserer på skriveøvelser og introduktion til dramatikkens verden. Forløbet er således for dig, som gerne vil udvikle et manuskript og opbygge en egen praksis med henblik på, hvordan det kunne udforme sig i det sceniske rum og den videre vej som dramatikerspire.

Forløbet starter august 2023 og strækker sig over fire måneder. I løbet af disse måneder vil du:

  • modtage jævnlig sparring fra Katapult Akademiets dramaturg
  • modtage entreprenant sparring hos Akademiets leder 
  • indgå i en sund proces med fokus på gode værktøjer i skrivefasen
  • modtage undervisning i form af 2-4 masterclasses fra etablerede kunstnere
  • have en midtvejs table-read/workshop med den ufærdige tekst med skuespillere og Akademiets dramaturg
  • få mulighed for at vise dit arbejde frem og modtage respons fra publikum til Scratch Night
  • få tilrettelagt din videre vej og skrivepraksis efter visning

Det forventes at du i løbet af de første tre måneder vil udarbejde et værk hvoraf ca. 15 minutter vil blive vist på showcase-eventet Scratch Night. Om visningen vil udforme sig som en staged reading, en installation, en lydoptagelse eller noget helt andet aftales nærmere med Akademiets dramaturg. Resultatet er ikke det vigtigste – det er processen! 

For at kunne komme i betragtning til DramatikerPro skal du senest d. 1. juli 2023 sende en motiveret ansøgning til akademiet@katapult.dk. Vedhæft gerne et CV. Du må gerne søge ind med en idé, men det tekstlige arbejde skal ikke være påbegyndt yderligere. 

Vi udvælger 4-6 deltagere. Katapult Akademiet tilgodeser altid en bred repræsentation i form af etnicitet, kønsidentitet og handicap. 

Prisen for forløbet er 1500,- DKK

NB! Du skal have gået på DramatikerLab eller have anden relevant erfaring med at skrive manuskripter til scenen for at kunne blive optaget.

Åbner juni 2023

DramatikerLAB

DramatikerLab er et udviklingsforløb, som Katapult Akademiet tilbyder til dig, der brænder for at skrive og har lyst til at undersøge og udforske dramatikkens univers. Dig, som gerne vil udvikle dine skrivefærdigheder i et inspirerende miljø. Forhåndserfaring er ikke nødvendig, men det er nysgerrighed og engagement.

Læs mere om DramatikerLab nedenfor, eller tilmeld dig HER.

I DramatikerLab har vi fokus på skriveøvelser, karakterudvikling, dialog, tekstproduktion, tekstlæsning og dramaturgisk sparring/feedback. Vi tror på en kombination af teori og praksis, og derfor varetages undervisningen af en professionel dramaturg og dramatikere fra Den Danske Scenekunstskole som gæstelærere. Forløbet er tænkt som en mulighed for at udvikle dine evner som både fortæller og karakterskaber.

MEN; din tekst skal ikke kun leve i din skrivebordsskuffe, så vi slutter forløbet af med en unik mulighed for, at du kan opleve din tekst igennem skuespillere, der som afslutning vil fremføre den som en reading på Teater Katapult.

Prisen for forløbet er 1500,- DKK. 

I forløbet indgår syv undervisningsgange af 3,5 time hver anden uge.

Deadline for tilmelding: d. 1. februar 2023

Kontakt akademiet@katapult.dk, hvis du har yderligere spørgsmål.

Underviser

Frederik Led Behrend er cand.mag. Dramaturg fra 2017, og har blandt andet arbejdet med det internationale udviklingsarbejde Storytelling Cross Seas, der praktisk og teoretisk undersøger udviklingen af samtidsdramatik, som empatisk/kritisk forholder sig til de lokale og globale udfordringer samfundet og teatret som institution står overfor i dag. Han har desuden erfaring fra arbejde hos Odin Teatret, Husets Teater, performances med kunstnergruppen PowerMonkeyFireRobot og arbejde som teaterpædagog.

Gæsteundervisere

Ingeborg Bjarno Thomsen er uddannet dramatiker fra Den Danske Scenekunstskole. Ingeborg vil være gæsteunderviser én enkelt gang og vil undervise i et specifikt tema, som hun selv er særligt inspireret af.

Dramatikerelever fra Den Danske Scenekunstskole vil være gæsteundervisere én af undervisningsgangene. Her vil de dele ud af deres erfaringer med dramatisk skrivekunst og komme med fifs, tricks og vejledning til, hvordan man kommer i gang med sin tekst, udvikler sine karakterer og hvad man skal have for øje i skriveprocessen.

Tilmelding åben

Se dokumentar om udviklingsforløbet TAKOTSUBO

Den frie proces

Alle udviklingsforløb er skræddersyede

En iterativ metode danner rammen for vores udviklingsforløb. Med iterativ mener vi gentagende, og vi bryder således med den til tider trivielle tilgang til udvikling, hvor du følger nogle få steps og herefter bør være færdig med at udvikle dit produkt (læs manuskript).

I vores metode arbejder vi også med steps eller faser, men vi gentager disse flere gange i det vi kalder loops. Hvert loop består af fem faser, men efter fase fem, så starter processen forfra med et nyt, opdateret udgangspunkt. De fem faser er planlægning, research, vurdering, testing og evaluering. Ved at arbejde med denne model er det muligt at skræddersy indholdet af processen til den enkelte dramatiker eller projekt, men samtidig skaber den en tryg ramme som kan bruges til at skabe inkluderende planlægning og ikke mindst sikre at borgere kan blive inddraget i processen. Oplagt er det nemlig, at fase fire (testing) bliver udført med øjne udefra – og til tider viste det sig at borgerne var gode at være med i fase to (research). Den frie proces bliver således også til den åbne proces – dog stadig på en måde, hvor det er dramatikeren og udviklingen af dramatisk tekst, som er i centrum gennem hele udviklingsforløbet.

Kontakt Katapult Akademiet