Æ SKAWMAND

En friluftsoplevelse i 3D-lyd året rundt

SPILLEPERIODE
Året rundt – når du har lyst

Tidspunkt
Hele døgnet – bedst i dagslys

Varighed
45-60 minutter afhængig af gå-hastighed

Spillested
I naturen ved Oddesund Nord ved Struer

Priser inkl. gebyr

Gratis!

Et AudioMove-drama nær Oddesundbroen

Æ SKAWMAND er en gratis friluftsoplevelse! Download først Useeum-appen til din telefon – og find Æ SKAWMAND. Tag så hovedtelefoner på/earplugs i, gå ud i naturen ved Oddesund Nord ved Struer – og kom direkte ind i sindet hos en meget unik historisk figur, som gjorde alvor af et ønske om, at leve i pagt med naturen.

Eneboeren Christian Vandet Jørgensen kom til Oddesund-egnen på Thyholm nord for Struer i 1917. Han havde et skab på hjul med sig, som han placerede i et krat ved vandet. “Æ skawmand”, som han blev kaldt, boede i skabet i fyrre år, til sin død i 1956.

Turen begynder nær Oddesundtårnet, Hovedvejen 1B, 7790 Thyholm – følg instruktionerne i appen.

Historien om “æ skawmand” er ganske særlig, og vækkes her til live igen i en gennemresearchet, ny dramatisk fortælling baseret på skawmandens eneboerliv. Det sker i Teater Katapults egen-opfundne genre, AudioMove, hvor du forvandles til hovedpersonen i audiofortællingen ved gennem lyd og oplevelser at få personens tanker og følelser ind i din egen bevidsthed.

Manuskriptet til Æ SKAWMAND er skrevet af Julie Petrine Glargaard og har skuespiller Johannes Lilleøre i den bærende hovedrolle som skawmanden. Bag lyddesignet står den Reumertnominerede lyddesigner og komponist Kristian Hverring, som også er stemmeinstruktør på værket.

Et frugtbart samarbejde

AudioMove er en gåtur, hvor publikum via lyd og en dramatisk fortælling kan komme helt tæt på karaktererne og deres handlinger – som om vi er der med dem.

Værket om skawmanden er skabt i et frugtbart samarbejde mellem Struer Museum (i Lydens By, Struer!), Teater Katapult, udviklerhuset Redia, app-udvikleren Useeum, et kunstnerisk hold og en række kræfter i lokalområdet. I fællesskab har de formået at vække den lokale fortælling til live og gøre den relevant – og rejsen værd for dig, der ikke bor i Struer-området til daglig. 

En del af noget større

Æ SKAWMAND knytter bånd til Katapults unikke 3D lyd-forestilling HUMAN NATURE, der spillede på Teater Katapult i Aarhus og Teater Grob i København i september 2017, og som blev livestreamet til biografen Apollon i Struer.

Æ SKAWMAND kan dog opleves helt uden forudgående kendskab til rødderne i Aarhus 2017 og HUMAN NATURE.

Husk at medbringe høretelefoner og en telefon med adgang til internettet eller download guiden på forhånd. Guiden downloades ved at trykke på downloadsymbolet ved guidens titel på profilens forside.

Lydværket varer ca. 42 minutter, men afhængigt af dit gå-tempo kan spadsereturen tage op til ca. en time.

Hør en lydbid fra Æ SKAWMAND

TV Midtvest-indslag om “skawmanden”, Christian Vandet Jørgensen 

Af og med

Et AudioMove-drama af
TEATER KATAPULT I SAMARBEJDE MED REDIA A/S OG STRUER MUSEUM SAMT USEEUM

Manuskript
JULIE PETRINE GLARGAARD 

Instruktion , lyddesign & originalmusik
KRISTIAN HVERRING

Idé
TORBEN DAHL

Medvirkende
JOHANNES LILLEØRE
BENT HARGAARD
GUNNAR PETERSEN
PETER NØRSKOV
BUE WANDAHL
LISBETH SONNE ANDERSEN

Støttegivere
HUMAN NATURE, SOM Æ SKAWMAND UDSPRANG AF, VAR STØTTET AF STATENS KUNSTFOND, FONDEN AARHUS 2017, BIKUBENFONDEN, AARHUS KOMMUNE, SPAR NORD FONDEN OG STRUER KOMMUNE