Om Jantedrengen

En forestilling om oplevelsen af at være fremmed og udenfor det samfund, man vokser op i og alligevel er en del af. Hvilke konsekvenser kan følelsen af at være udstødt eller forkert få for et menneske? Og hvilke for vores samfund og fællesskab?

Historien om Espen Arnakke

Alle danskere kender janteloven, men der er mange, der ikke kender det originale forlæg og historien om Espen Arnakke. Forestillingen er en montage af præcist udvalgt originaltekst fra Aksel Sandemoses to romaner sat i scene som dialoger, monologer eller koriske passager. Skuespillerne spiller tre afspaltninger af Espen Arnakke i forskellige aldre og stadier og skiftevis også de andre karakterer, der optræder i Espens erindring.

’Jantedrengen’ sætter fokus på den oplevelse af mindreværd og utilpassethed, der kan være baggrunden for så radikal en handling som at tage et andet menneskes liv. Espen ser ingen anden udvej end at slå John Wakefield ihjel.

En aktuel parallel

Iscenesættelsen skaber her en parallel til en aktuel krise i det moderne Danmark og Vesten, hvor voldsforbrydelser med baggrund i identitetskonflikter er blevet synlige. Hvad får f.eks. i 2015 den 22-årige Omar, en intelligent ung mand, til at angribe et debatarrangement på Østerbro? Vores tese er, at de unge mænds aggression i høj grad skyldes socialt underskud og mangel på anerkendelse. Denne sammenhæng demonstrerer Sandemose så rammende, at teksten stadig virker som en slags chok i dag.

“Aksel Sandemoses roman om den ulyksalige Jantelov er blevet til en forbistret ærlig og psykologisk klog teaterfortolkning af Det Dramatiske Udgangspunkt” – Anne Middelboe Christensen, Information, 21 april 2017.

SPILLEPERIODE

7.-8. februar

VARIGHED

85 min. uden pause

SPILLESTED

Teater Katapult
Godsbanen, Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
a
PRISER
Inkl. gebyr

Standard: 180,-
Pensionist: 140,-
Studerende: 90,-
Unge u. 25 år: 60,-
Årskortholdere: 0,-

Medvirkende

Poul Storm, Jonas Littauer og Nina Marie Birk. Forfatter Aksel Sandemose. Manuskript og dramaturgi Eva Littauer. Instruktion og scenografi Jonas Littauer. Kostumedesign Nanna Bernholm Nielsen. Lysdesign Lars Egegaard Sørensen. Lyddesign Simon Littauer. Teknik og afvikling Brian Larsen. Fotograf Helle Weitling og Sara Galbiati. Producent Det Dramatiske Udgangspunkt. Co-producent Thy Teater v. Niels Vendius.
Jantedrengen video

Aktuelle forestillinger

Rejseholdet - Resten

Live Podcast
1 dec.
VisKøb

DETTE ER VAND

- en helt almindelig lortedag
19. nov.-1. dec.
VisKøb
DETTE ER VAND på Teater Katapult

KOSMONAUTERNE

Impro comedy
24. november + TBA
VisKøb
KOSMONAUTERNE på Teater Katapult
Websitet er bygget i Ajour CMS