Debat: Irak-kommissionen – død eller levende

OBS - Aflysning af debat 25. april:

'Debat: Irak-kommissionen – død eller levende?', forud for forestillingen 25. april aflyses desværre.

Vi har i ellevte time fået et afbud fra den ene debattør, Jens Rohde, og beklager derfor at måtte afblæse debat-arrangementet. Selve forestillingen 25. april med start kl. 20 spiller helt som planlagt.

Har du købt billet(ter) til debatten særskilt, får du pengene refunderet via Billetten.dk. Har du bestilt en gratis billet til debatten i forbindelse med køb af forestillingsbillet(ter) til 25. april, sker der ikke yderligere.

Beskrivelse af det aflyste arrangement:

"Selvopgør. Jeg har holdt mig tilbage med at fortælle min version af forløbet og konsekvenserne af nullernes krige. Jeg har været for fej, og det er vanskeligt at tale om. Men selvransagelse er nødvendig, hvis vi ikke skal gentage fejlene."

Sådan skrev Jens Rohde  i indlægget ’ Min Lære af Danmarks krigsdeltagelse ’ i Weekendavisen i marts 2018.

Kom 25. april kl. 18.45 til arrangementet 'Irak-kommissionen – død eller levende' med Jens Rohde og den kritiske forsvarsekspert Peter Viggo Jakobsen før forestillingen MENS VI VENTER PÅ IRAK-KOMMISSIONEN.

Gratis, hvis man har billet til forestillingen og har tilvalgt debatarrangementet – ellers koster det kr. 40 at overvære og deltage i debatten. Separat billet hertil kan købes her på siden.

Der vil være en lille sandwich til alle i lige før/i begyndelsen af arrangementet - så kom gerne i god tid.

Jens Rohde har ændret kurs 
Jens Rohde var i 2003 politisk ordfører for Venstre og i offentligheden en ivrig fortaler for den angrebskrig mod Irak, som den Venstre-ledede Fogh-regering dengang besluttede at Danmarks skulle gå med i, trods manglende klart FN-mandat. Jens Rohde stod i dén grad midt i det politiske maskinrum, da hans daværende partifæller statsminister Anders Fogh Rasmussen, udenrigsminister Per Stig Møller og kredsen omkring dem traf beslutningerne om at gøre Danmark til en angrebs-krigsførende nation i Irak.

I dag er han Europa-parlamentariker for Radikale Venstre og på en heftig, personlig og professionel rejse i en ganske anden retning end den, han dengang argumenterede for:

Masseødelæggelsesvåben tjente til narrativet, også i Danmark, og måske derfor blev advarslerne om den potentielt tabte fred i Mellemøsten overhørt. Jeg var en af dem, som ikke lyttede. For advarslerne passede hverken ind i forståelsen for USA’s ret til aktioner efter 9/11, og de passede ikke ind i et eget selvbillede om et borgerligt liberalt politisk Danmark, som endelig turde gøre op med den evige fortælling om et Danmark, som »hygger sig i smug« .”, lyder det videre fra Jens Rohde i ovennævnte indlæg.

Siden da har Rohde ikke set sig tilbage i forhold til at tage afstand fra sine forhenværende politisk opdragsgiveres insisterende fastholdelse af, at krigen mod Irak var det rigtige valg, uanset hvad. Rohde er stor fortaler for at den Irak- og Afghanistan-kommisission, som Lars Løkkes regering i 2015 – kort efter magtovertagelsen fra den foregående Socialdemokratisk ledede regering under Helle Thorning-Schmidt – som en del af sit regeringsgrundlag skyndte sig at nedlægge.

Peter Viggo Jakobsen – den kritiske forsvarsekspert 
Lektor Peter Viggo Jakobsener forsvarsekspert og civil forsker ved Forsvarsakademiets Institut for Strategi og professor (deltid) ved Center for War Studies, Syddansk Universitet. Han ser kritisk på Irak-kommissionens omtumlede tilværelse og på den eventuelle mulighed for og gavn af at genoplive den nu, hvor den af den nuværende regering bestilte, historiske krigs-udredning for nylig blev leveret og igen skabte røre, debat og krav om kommissionens genoplivning.

Deadline  på DR2 kunne man 6. februar blandt andet høre ham om debatten om den nye udredning og kommissionen sige:

"Det her er ren rituel stammedans og politisk drilleri - og jeg synes, det er meget interessant, at alle de partier, der nu rigtig gerne vil have, at der skal drages konsekvenser, det var de partier, der rent faktisk havde en regering, der fik nedsat den her kommission … og så syltede de den selv, indtil den blå regering så kom til og ikke gad bruge flere penge på den. Så jeg tror sådan set ikke, der er nogen partier, der for alvor er interesserede. For jeg forstår i hvert fald ikke, at hvis Socialdemokratiet og de Radikale og SF var rigtig interesserede i at få gjort noget ved det her, at de så ikke sørgede for at få gang i deres egen kommission ."

Peter Viggo Jakobsen lagde dertil en politisk tolkning af baggrunden for, at kommissionen overhovedet blev nedsat og sandsynligheden for genoplivning af den:

"Min tolkning – og det er jo så ren politik, der står for min egen regning – er, at det (kommissionen, red.) var SF's pris for at kunne gå med i den trekløverregering dengang … og der var ikke nogen af de andre partier, der gad pille ved det. Så jeg har simpelthen svært ved at se, at der nu bliver skabt en politisk situation, hvor man kan få stemmer til at gøre det."

Hver oplægsholder vil komme med et komprimeret oplæg, og herefter er der tid til debat, Jens Rohde, Peter Viggo Jakobsen og publikum imellem.

NB! Debat-arrangementet koster som nævnt kr. 40 at deltage i og kan købes her på katapult.dk – MEN; det er gratis, hvis man køber billet til forestillingen MENS VI VENTER PÅ IRAK-KOMMISSIONEN til 25. april og i købsprocessen tilvælger debatarrangementet 'Irak-kommissionen – død eller levende?'.

DATO

25. april


TIDSPUNKT

kl. 18.45-19.50


VARIGHED

65 min.


SPILLESTED

Teater Katapult

Godsbanen, Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C


PRISER
Inkl. gebyr 

Gratis, hvis man har billet til MENS VI VENTER PÅ IRAK-KOMMISSIONEN 25. april og har tilvalgt debatarrangementet – ellers koster det kr. 40 at overvære og deltage i debatten. Separat billet hertil kan købes her på siden.


Peter Larsen i MENS VI VENTER PÅ IRAK-KOMMISSIONEN
Peter Larsen i MENS VI VENTER PÅ IRAK-KOMMISSIONEN

Aktuelle forestillinger

BEATFORTÆLLING

- livekoncert & fortælling
6. marts
VisKøb
BEATFORTÆLLINGER

ANNA, WALK WITH ME

- fra liv til død til liv // Katapults egenproduktion
4.-18. marts
VisKøb
Teater Katapults ANNA, WALK WITH ME

SLUK LIGE LYSET!

- en rutschebanetur gennem følelsesregistret
9.-13. marts
VisKøb
SLUK LIGE LYSET! på Teater Katapult
Websitet er bygget i Ajour CMS