OM BESKÆRING

En billedpoetisk forestilling, der vandrer ind i erindringens krogede rum.
Montageteaterstykket Beskæring udspiller sig i den frodigste af alle haver; i et overdådigt elysium, hvor naturen – den farvestrålende, mangfoldige og vildtvoksende – afspejler de menneskelige fortællinger, som formidles undervejs. Beskæring er en billedpoetisk dokumentar om demenssygdommens opløste virkelighed. Med forestillingen ønsker skaberne, CoreAct og Carte Blanche, at italesætte samtidens forkvaklede forhold til den naturligste af livets processer: At ældes.

DET RULLENDE RUM 
Baggrunden for tilblivelsen af Beskæring skal findes i projektet Det rullende rum: Over en periode på fire år har de to kvindelige CoreAct-ledere, Anika Barkan og Helene Kvint, besøgt 14 danske plejecentre og introduceret ”Det rullende rum” – en hjemlig stue på hjul. Med blomstret tapet, frynset lampeskærm, en gammel radio og en velsignelse af nips overalt har stuen skabt et rum, hvor naboer kan mødes på ny over en friskbagt småkage, og hvor minder og fortællinger om lange, levede liv kan få tid og plads til at dukke op fra glemslens buldrende mørke.

BILLEDHAVE
Det er et udpluk af de 288 livshistorier fortalt på de 14 plejecentre samt de mange refleksioner fra de lyttende kvinder, som tilsammen udgør essensen af Beskæring. I forestillingen dykker de to performere ned i minderne om møderne med de ældre mennesker og deres forunderlige verden af krogede, til tider fragmentariske, fortællinger. Historierne fletter sig sammen med et exceptionelt billedunivers, skabt over hengemt materiale fra Helene Kvints morfar, overstadsgartner Willy F. Hansen. Gennem 70 år samlede han, foruden stribevis af optegnelser og minutiøse systematiseringer af flora og botanik, et arkiv på mere end 5.000 lysbilleder, alle sammen med variationer over samme motiv: Sarte blomster, prydbuske, tætte trækroner og nøgne grene.

ERINDRINGENS RUM
Det er disse billeder, der i forestillingen projiceres op på scenen og danner visuelt bagtæppe for plejehjemsbeboernes erindringshistorier. Historier, som i Sara Topsøe-Jensens rolige, underspillet skødesløse iscenesættelse tilsættes både legende jazz og lyd af motorsave, græshopper og fuglefløjt. Og sangen ”Den Gamle Gartner”, naturligvis. Naturens ubegribelige storhed sammenstilles med menneskelivets ditto og åbner op for et rum, hvor florlette forhæng trækkes for og fra – som erindringsgardiner. Hvor tid og sted ophæves, hvor man pludselig har levet utallige samtidige liv, hvor man kan vandre frit fra én erindring til den næste. Men også et rum, der skræmmer den, som indtager det, fordi man ofte mister sig selv herinde – og måske ikke finder ud igen.

NÅR VORE NÆRE FORANDRER SIG
Forestillingen vil gerne stille spørgsmål ved, hvordan vi forholder os til de forandringer, som følger med det at blive gammel. Hvordan griber vi det an, når vi står på sidelinjen og ser vores bedsteforældre, forældre, livspartnere eller venner pludselig begynder at forandre sig, at minder og realiteter forvrides eller helt opløses? Følger vi med dem ind i denne nye verden eller står vi frustrerede og irriterede udenfor og insisterer på den virkelighed, der er forsvundet?

”Der er en skarphed og en underdreven skødesløshed over scenografiens langsomt dalende fotos og grafiske grenmønstre” – Anne Middelboe Christensen, Information, 2016.
  
”Emmer af kunstnerisk begavelse, sanselighed og nænsomhed” – Kirsten Dahl, Teateravisen, 2016.  

SPILLEPERIODE

5. december

VARIGHED

Ca. 60 min.

SPILLESTED

Teater Katapult
Godsbanen, Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C
Pris
Inkl. gebyr

Standard: 180,-
Pensionist: 140,-
Grupper på min. 10 personer: 140,- pr. billet
Studerende: 90,-
Unge u. 25 år: 60,-
Årskortholdere: 0,-

Medvirkende

Instruktør Sara Topsøe Jensen. Medvirkende Anika Barkan og Helene Kvint. Tekniker Karsten Nisbeth. Lyddesign Astrid Randrup. Kostumer Beth Justesen.

Producenter: CoreAct og Carte Blanche

Aktuelle forestillinger

StorySlam

Sjovt! Rørende! Alvorligt! Og ikke mindst ægte.
GRAND SLAM: 7.dec.
Vis

STØV

22.-23. november
VisKøb

Rejsen hjem

24.-30. november
VisKøb
Websitet er bygget i Ajour CMS