Verden rummer mere, end hvad vi kan se og mærke

”Der findes ingen kvanteverden. Der er kun en abstrakt kvantefysisk beskrivelse. Det er forkert at tro, at det er fysikerens opgave at finde ud af, hvordan naturen er. Fysik handler om, hvad vi kan sige om naturen”

- Niels Bohr


Niels Bohr revolutionerede den moderne videnskab, da han fremsatte sin teori om, at fysikken beskriver verden i vendinger, vi ikke umiddelbart kan visualisere eller forestille os. Sandheden kan virke selvmodsigende, og paradokset bliver kun et startpunkt for nye opdagelser.


I 2022 er det 100 år siden, Niels Bohr modtog sin nobelpris i fysik, og forestillingen BOHR benytter anledningen til at hylde og portrættere den ikoniske person og videnskabsmand. Det sker i en forestilling, der med forskellige scenekunstneriske udtryk udfordrer fysikkens love og – ligesom Bohr – bringer undren tilbage i måden, vi ser verden på.


Gunslinger-fysiker

Bohr var en særlig slags videnskabsmand og et favnende menneske, der gjorde sine kollegaer og studerende på Niels Bohr Instituttet til én stor familie. Her gik de fx rundt med legetøjspistoler og skød om kap mod hinanden, inspireret af hvordan gunslinger-helten i westernfilmene altid vandt over skurken, selvom skurken trak først. På den måde beviste Bohr, at den umiddelbare respons er hurtigere end den intentionelle handling.


Hans forskning og især hans indflydelse på samtidens forskningsverden har stadig stor betydning for, hvordan vi ser verden i dag.


Historiske nedslag

I en scenografi af tavler, inspireret af Bohrs personlige tavle, der rummede mange tavler, udfolder forestillingen sig i forskellige lag med historiske nedslag.


Fra verdenskrigene, udviklingen af atombomben, historien om Bohrs årelange, legesyge fejde med Albert Einstein, anekdoter fra Bohr Instituttet og scener fra et familieliv, hvor Bohrs kone Margrethe spillede en særlig rolle for, hvordan det tæt forbundne forskningsmiljø på instituttet udviklede sig. Og til der, hvor Bohr mistede sin ældste søn i en tragisk bådulykke.


Akrobatik-fysik

Teatret GLiMT står bag BOHR og fortæller historien i deres karakteristiske sceniske sprog – her illustreres Bohrs forskning omkring atomets hemmeligheder eksempelvis med en akrobat i rasende fart i et cyr-wheel!


Kropslige udfoldelser og illusioner forvrænger tid og rum og udfordrer tyngdekraften. Den stærkt visuelle og sanselige forestilling inviterer til at vi kommer nærmere på Bohrs tanker – og på at forstå, at vores daglige opfattelser af verden gemmer på mange, utrolige hemmeligheder.


Forestillingen henvender sig til publikum fra 13 år.


SPILLEPERIODE

17. marts


TIDSPUNKT

19.30


VARIGHED

TBA


SPILLESTED

Teater Katapult

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

8000 Aarhus C

Find vej

Af og med

Gæstespil af GLiMT // Iscenesættelse Lars Lindegaard Gregersen // Medvirkende Mo Chara, Elise Bjerkelund Reine, Fiona Thornhill m.fl. // Dramatiker Jesper Pedersen // Lysdesign Sonja Lea // Videodesign Søren Knud // Koreografisk hjælp og kostumer Camila Sarrazin // Konsulenter Christian Joas, leder Niels Bohr Arkivet, Rob Sunderland, arkivar Niels Bohr Arkivet, Nils Overgaard Andersen, fysiker og professor emeritus i Kvanteoptik ved Niels Bohr Institutet, Prof. Anja C. Andersen ved Niels Bohr Instituttet // Støttet af Statens Kunstfond og Københavns Kommune.

PRISER

Inkl. gebyr


Standard: 190,-

Seniorer (65+): 140,-

Studerende: 95,-

Unge u. 25 år: 75,-

Årskortholdere: 0,-

Grupper på min. 10 personer: 140,-

Grupper af unge u. 25 år på min. 10 personer: 65,-Websitet er bygget i Ajour CMS