En forestilling om kvinder og oprør

Kvinder, der griber til våben og kriminalitet i kampen for en større sag; modstandskamp, terrorisme, ideologisk kamp, klimakamp er et sjældent emne på teater, i bøger og på film. Teater Katapults husdramatiker, Anna Skov Jensen, har gennem længere tid gerne ville skrive om det underrepræsenterede område – nu præsenteres resultatet på scenen.


Det bliver fremhævet som atypisk, når terrorceller anvender kvindelige selvmords-bombere – men kvinders væbnede modstand er ikke desto mindre noget, man har set kontinuerligt igennem verdenshistorien. Eksemplerne er mange: Sofia Perovskaia – mester-strategen bag mordet på Tsar Alexander II i 1881, Ulrike Meinhof, Jeanne D’Arc er blot nogle af de mest kendte.


Uforklarligt voldelige?
Alligevel bliver den kvindelige terrorist eller den kvindelige oprører anset som værende mere uforklarlig, end sine mandlige medsammensvorne. Voldelige kvinder udfordrer vores forestillinger om feminin adfærd og natur, fordi kvinder normalt ses som ofre for vold og ikke som gerningsmænd (det mandlige er endda sprogligt indlejret i netop det ord).


Samtidigt virker det ofte som om, man ikke tager kvinders oprør alvorligt, men forsøger at finde forklaringer historisk eller i en ustabil psyke, i stedet for at tage deres handlinger, ideologi og oprør for pålydende.


Tre kvinder - tre oprør
I AT BRØLE MED SAMMENBIDTE LÆBER vælger vi at zoome ind på tre ret forskellige kvinder fra tre forskellige generationer, som dog har det tilfælles, at de alle er danske: Hedda Lundh (modstandskvinde), Anne Mie Roer Jensen (Greenpeace aktivist) og … evighedsterroristen, der i sin anonyme form tegner billedet af en virkelig, nutidig kvindelig terrorist.


Tre kvinder, tre forskellige livshistorier og hvert sit oprør. I tre akter tager de os med på en rejse ind i deres oprør. De tre kvinder træder i forestillingen ud og ind af egne og hinandens fortællinger … og finder ud af, at de kan tale med hinanden, på tværs af tid og sted. De kan diskutere, blive uvenner, finde støtte og forståelse hos hinanden. De belyser og perspektiverer hinandens fortællinger.


De har nationaliteten tilfælles, men de fordeler sig forskelligt i tid, i arten af de begåede ulovligheder – og i forhold til om de fik eller ikke fik rettergang og den type straf de har udstået.


Hvad kæmper de for?

Hvad sker der i os, når sabotage under den tyske besættelse sidestilles med islamisk terrorisme? Når man sammenstiller forbrydelser begået mod den danske stat og forbrydelser begået mod Rusland? Grænsen mellem helt og skurk kan være en mudret forhandling alt efter, hvordan man kigger på det.

Hvad kæmpede de tre kvinder for? Hvad det var i samfundet, der fik dem til at gøre, hvad de gjorde, og hvordan har de det det med skyld og ansvar i forhold til deres gerninger? Det bringer AT BRØLE MEDSAMMENBIDTE LÆBER os tættere på.


Forestillingens dokumentariske indhold får blandt andet modspil af musik af Luna Bülow Ersahin fra orkestret AySay.


De tre kvinder

Hedda Lundh, 1921-2012: Journalist og gymnasielærer. Jernbanesabotør og sprængstofekspert under den tyske besættelse. Bliver i 1942 en del af en gruppe af modstandsfolk i Aarhus, der primært består af kvinder, herunder bl.a. komponisten Else Marie Padde. I mange år blev kvinders rolle i modstandskampen underspillet eller helt forbigået, men i 1995 delte hun sin historie i radioprogrammet ’En Kvindelig Jernbanesabotør’ på DR.


Anne Mie Roer Jensen. født 1986: Greenpeace-aktivist og styrmand. Bliver i 2013 fængslet af de russiske myndigheder, da hun og resten af besætningen på Greenpeace-skibet Arctic Sunrise demonstrerer mod olieselskabet Gazproms boringer efter råolie i Barentshavet. Hun bliver tiltalt for hooliganisme og pirateri og står til 15 års fængsel. Hun ender med at sidde i et kummerligt fængsel i Rusland i 100 dage men får amnesti og bliver frigivet til Danmark kort før jul – formentlig fordi præsident Putin vil undgå dårlig omtale op til Vinter-OL i februar 2014.


Evighedsterroristen. Løst formet efter en virkelig kvinde, mistænkt og dømt for terror. Evighedsterroristen er i sin grundkerne bygget over en autentisk oprører. Figuren fører forestillingens perspektiv ind helt op til vores nutid og videre ind i fremtiden.

SPILLEPERIODE

3.-15. mar. + 18.-25. mar.

TIDSPUNKT

Hverdage kl. 19.30

Lør. Kl. 16.30


NB! Plus ekstra dagsforestilling 16. marts


VARIGHED

TBA


SPILLESTED

Teater Katapult

Godsbanen, Skovgaardsgade 3

8000 Aarhus C

Find vej

Af og med

Egenproduktion af Teater Katapult  // Medvirkende Bodil Lassen, Anna Ur Konoy, Hanin Georgis og Luna Bülow Ersahin // Idé og manuskript Anna Skov Jensen //  Iscenesættelse Sullivan Lloyd Nordrum // Scenografi Signe Krogh // Komponist/sang Luna Bülow Ersahin // Lysdesign Jens Hansen // Tekst-dramaturgi Daniella Ottendal Skovgaard 

PRISER

Inkl. gebyr


Standard: 190,-

Seniorer (65+): 140,-

Studerende: 95,-

Unge u. 25 år: 75,-

Årskortholdere: 0,-

Grupper på min. 10 personer: 140,-

Grupper af unge u. 25 år på min. 10 personer: 65,-


Websitet er bygget i Ajour CMS