”Jeg er ikke Hamlet … min fortælling er forsvundet.”


Den tyske dramatiker Heiner Müllers HAMLETMACHINE (1977) er baseret på Hamlet af William Shakespeare. Stykket har, i lighed med Shakespeares Hamlet, fem akter, men der stopper også de fleste ligheder. I HAMLETMACHINE møder vi en Hamlet som fornægter sin rolle og en Ofelia som er genopstået fra de døde! Vi får et billede af det samfundsmaskineri, vi alle er en del af – også i vores aktuelle, nutidige verden – men som mange alligevel forsøger at vride sig fri af eller netop fornægter eller forkaster …


HAMLETMACHINE er et eksperimentelt, postdramatisk stykke som siges at være umuligt at sætte på en scene. Alligevel har det været sat op mange gange i mange forskellige former – blandt andet af en af de mest verdensberømte teatermennesker, amerikanske Robert Wilson.


Heiner Müller har i sit oprindelige manuskript valgt at henlægge handlingen til Østtyskland, kort tid før murens fald – og nogle teaterkritikere mener da også, at stykket problematiserer og debatterer de intellektuelles rolle i netop Østtyskland under kommunismen. Andre argumenterer for, at det skal forstås bredere i relation til postmodernismen.


Det er karakteristisk for HAMLETMACHINE, at det ikke er centreret omkring et almindeligt, konventionelt plot, men om en række delvist forbundne monologer, hvor hovedrollen i hver monolog træder ud af sin rolle i stykket og begynder at reflekterer over det at være skuespiller.


Litauiske AAT | Artūras Areima Theater – som Teater Katapult netop nu samarbejder med i det internationale projekt Storytelling Cross Seas – kaster sig på Katapult ud i deres tolkning af stykket, der i sin oprindelige form i øvrigt kun rummer cirka 9 siders tekst …


Provokerende, intellektuelt oprør

Her er, hvad teatret fra Vilnius blandt andet selv siger om stykket i deres opsætning:


I HAMLETMACHINE modsætter ungdommen sig fortiden og kæmper med den for at prøve på at ændre sin egen fremtid! Fortiden dekonstrueres, og der stilles spørgsmålstegn ved den i forsøget på at bryde fri af dens evigt voldelige historieskrivning.


HAMLETMACHINE forlader modigt det psykologiske narrativs slagne vej for at skabe den revolutionerende revolutions landskab!


HAMLETMACHINE – forstyrrende, provokerende, intellektuel. Alle Hamlet og Ophelias tanker lyder som et oprør – som hypotetiske, virtuelle øvelser med vanvittige dukker.


Stykket taler ind i mange niveauer af ”mening”, men én af Müllers hovedreferencepunkter er intellektualiteten i den sene modernismen eller postmodernismen … den intellektuelle tænkemåde, der belaster os med den uendeligt tyngende byrde, som både vores bevidsthed og vores underbevidsthed udgør.


Den byrde er – i de kreative skabere af denne forestillings øjne – nært knyttet til den store oppakning af ”humanistisk kultur” som f.eks. vores humanistiske samfunds myter om ”kunstnerens død” og ”den store fortællings død” … og det er netop i den sammenhæng, HAMLETMACHINE hæver sig op over (selv)ironien.


NB!

Forestillingen foregår på engelsk med danske og engelske undertekster / This performance is in English with Danish and English subtitles.

SPILLEDAG / PERFORMANCE DATE

17. december / 17th of December

TIDSPUNKT / SHOWTIME

Kl. 19.30

VARIGHED

Ca. / Approx. 75 min.


ANBEFALET ALDER / RECOMMENDED AGE

16+


NB!:

Forestillingen foregår på engelsk med danske og engelske undertekster / This performance is in English with Danish and English subtitles.


SPILLESTED

Teater Katapult
Godsbanen, Skovgaardsgade 3
8000 Aarhus C

Af og med

Internationalt gæstespil/International guest performance by AAT | Artūras Areima Theater (LT) // Dramatiker/Playwright Heiner Müller // Instruktør og scenograf/Director and scenographer Artūras Areima // Kostumedesigner/Costume designer Artūras Areima // Musik/Music π // Videodesigner/Video designer π // Medvirkende/Actors Petras Šimonis og Monika Poderytė // Fotograf/Photographer Laura Vansevičienė // Distributør/Distributed by Lithuania Council for Culture

HAMLETMACHINE på Teater Katapult
PRISER
Inkl. gebyr/incl. fee:


Årskortholdere / Season pass holders: 0,-

Unge u. 25 år / Young up to 25 years: 60,-

Studerende / Students: 70,-

Pensionist / Senior: 100,-

Standard: 130,-


Aktuelle forestillinger

DEN FØRSTE DRÅBE BLOD

- fra savn til terror
18.-19. jan.
VisKøb
DEN FØRSTE DRÅBE BLOD

PETER DYREBORGS FORBRYDELSE OG STRAF

- soloshow med storytelling og spoken word
22. januar
VisKøb
PETER DYREBORGS FORBRYDELSE OG STRAF

FLOWERS FOR TORGEIR

- en livgivende kærlighedserklæring
26.-27. jan.
VisKøb
FLOWERS FOR TORGEIR
Websitet er bygget i Ajour CMS