Tag hovedtelefoner på, gå ud i naturen og direkte ind i sindet hos en meget unik historisk figur, som gjorde alvor af et ønske om, at leve i pagt med naturen. Æ Skawmand, Christian Vandet Jørgensen, kom til Oddesund-egnen på Thyholm nord for Struer i 1917. Han havde et skab med sig, som han placerede i et krat ved vandet. Her boede og levede han helt til sin død i 1956. Historien om Æ Skawmand er ganske særlig, og nu bliver den altså vakt til live igen i en gennemresearchet ny dramatisk fortælling baseret på Skawmandens eneboerliv. Manuskriptet er skrevet af Julie Petrine Glargaard og har skuespiller Johannes Lilleøre i den bærende hovedrolle som Skawmanden. Bag lyddesignet står Reumertnominerede lyddesigner og komponist Kristian Hverring, som også er stemmeinstruktør på værket.

Et frugtbart samarbejde

En AudioMove er en gåtur, hvor publikum via lyd og en dramatisk fortælling kan komme helt tæt på karakterer og deres handlinger – som om vi er der med dem. Værket om skawmanden er skabt i et frugtbart samarbejde mellem Struer Museum, Teater Katapult, udviklerhuset Redia, et kunstnerisk hold og en række kræfter i lokalområdet. I fællesskab har de formået at vække den lokale fortælling til live og gøre den relevant – og rejsen værd – for rigtig mange mennesker. 

En del af noget større

Æ Skawmand knytter bånd til september måneds unikke 3D lyd-forestilling Human Nature, der spiller på Teater Katapult i Aarhus, og som livestreames til biografen Apollon i Struer. Projektet bliver til i nært samarbejde mellem lokale kræfter på Strueregnen og det århusianske teater.

Æ Skawmand er en personlig fortælling i 3D lyd om eneboeren Christian Vandet Jørgensen, der kom til Thyholm-egnen omkring 1917 med et skab på hjul. Det placerede han i et krat ved vandet. Han boede i skabet og levede i pagt med naturen i fyrre år.


Af og med

Manuskript Julie Petrine Glargaard // Instruktion, lyddesign & originalmusik Kristian Hverring // Idé: Torben Dahl // Produktionsledelse Karen Nordentoft 

Medvirkende: Johannes Lilleøre, Bent Hargaard, Gunnar Petersen, Peter Nørskov, Bue Wandahl, Lisbeth Sonne Andersen.

Æ Skawmand er produceret af Teater Katapult i samarbejde med Redia as og Struer Museum.

Det samlede projekt HUman NAture er støttet af Statens Kunstfond, Fonden Aarhus 2017, Bikubenfonden, Aarhus Kommune, Spar Nord fonden og Struer Kommune.


Websitet er bygget i Ajour CMS