Teater Katapult har netop fået bevilliget 400.000 kr. til udvikling af projektet HUman NAture og indgår dermed som del af det officielle program for Europæisk Kulturhovedstad Aarhus 2017.

HUman NAture er et 3D lyd-teaterprojekt, der gentænker teaterforestillingen og skaber nye standarder for liveperformance. Med projektet tematiserer Teater Katapult fremmedgørelsen mellem mennesket og naturen. Teaterprojektet foregår som dramatisk lyddesign i flere kommuner, hvor lydoptagelserne peger frem mod en scenisk produktion på Teater Katapult i september 2017, hvor publikum alle bærer hovedtelefoner. Efterfølgende vil lydspor fra produktionen leve videre som en del af Katapults AudioMove i regionen og invitere til oplevelser længe efter.

Med de 400.000 kr har Teater Katapult nu mulighed for at videreudvikle projektet HUman NAture, som binder land og by, natur og mennesket sammen på ny. Teatret på Godsbanen har igennem længere tid researchet på fremmedgørelsen mellem mennesket og naturen, senest udtrykt i mediestormen omkring Giraffen Marius og live dissektionen af en løve i Odense Zoo.

”Med den stigende urbanisering, synes mennesket at have mistet forbindelsen til naturen” , siger Torben Dahl. ”Vi har ikke et dybt forhold til naturen eller forståelse for vores afhængighed af den. Det verdensomspændende ramaskrig, som kom ovenpå aflivningen af bl.a. girafungen Marius, ser vi som et tydeligt eksempel på dette. Og man kunne nævne mange af de syv verdenskriser, der er et resultat af det brudte forhold”, fortsætter han.

”Derfor er helt nødvendigt at fortælle historier, hvor denne fremmedgørelse optræder på mikro-plan. I vores daglige liv. Der, hvor vi selv med vores egen bevidsthed og med empati kan se og genopleve vore vaner og tankemønstre for dermed at åbne for andre måder at agere på”, slutter Torben Dahl.

Samarbejdspartnere er Live Theatre i Newcastle, Aarhus Universitet (institut for Informations- og medievidenskab samt Datalogisk Institut), Redia A/S samt udvalgte kommuner i Region Midt – især Struer Kommune.

Teater Katapults 3D-lydprojekt HUman NAture gentænker teaterforestillingen i form og udtryk, da den bl.a. bliver site specific. På udvalgte steder i region midt, der er relevante for forestillingen, vil publikum kunne ”plugge” sig ind i lydzoner, hvor de enten kan påtage sig en karakter eller opleve et lydunivers, som er med til at fortælle en prolog til den historie, der foregår på scenen. Som publikum indskriver man sig  i dele af fortællingen ved bevidste valg eller i dele af temaet via tilfældige påvirkninger.

Under forestillingen på Teater Katapult vil publikum blive udstyret med hovedtelefoner, som skal bæres under hele opførelsen. Den oplevelse, man får, udspiller sig både i ens eget sind og krop og i fællesskab med de øvrige publikummer, via det der sker på scenen.

Projektet HUman NAture vil således være en før-, under- og efter-oplevelse for publikum. Og dermed strækker eventen sig ud over flere måneder. Også efter 2017.