BESTIL BILLETTER

1. – 30. september

OM PROJEKTET

I forbindelse med Kulturhovedstad 2017 har Teater Katapult i samarbejde med dramatiker Line Mørkeby og instruktør Petra Berg Holbek udviklet projektet HUman NAture.

HUman NAture er et 3D lyd-teaterprojekt, der gentænker teaterforestillingen og tematiserer fremmedgørelsen mellem mennesket og naturen. Publikum bliver udstyret med hovedtelefoner, som skal bæres under hele forestillingen, og inviteres til en uforglemmelig teateroplevelse, der udspiller sig både i eget sind og krop og i fællesskab med det øvrige publikum.

Forestillingen HUman NAture handler om en moderne kvinde, der synes at have mistet forbindelsen til naturen. Forestillingen stiller samtidig spørgsmålet: ‘Har vi ikke alle det?’

Teaterprojektet foregår som dramatisk lyddesign i flere kommuner, hvor hver optagelse peger frem mod forestillingen på Teater Katapult. På udvalgte steder i Region Midtjylland kan man plugge sig ind i lydzoner, som fortæller en prolog til den historie, der foregår på scenen. Det stedspeficikke lydspor fra projektet vil leve videre som lydfortællinger og invitere til oplevelser længe efter 2017.

Dramatiker Line Mørkeby, sceneinstruktør Petra Berg Holbek og Teater Katapults idé til dette projekt er vokset ud af en gryende skepsis over for os selv som mennesker. Marius-sagaen i KBHs Zoo var ’dråben’. Er vi i civilisationens navn blevet fremmedgjort over for naturen? Har vi helt mistet forbindelsen til den jord, vi kommer fra, og som vi er dybt afhængige af? Kan det være én af de væsentligste årsager til de mange kriser verden står overfor i dag? Er der behov for, at vi bliver mere vågne og anerkender forbundetheden og al skabelse i naturen som noget dyrebart?

OM BINAURAL LYD

Binaural lyd er ikke noget nyt. Binaurale optagelser af lyd, som skaber den fantastiske fornemmelse af 3D lyd for den som lytter til den gennem hovedtelefoner, har eksisteret i en eller anden form siden slutningen 1800 tallet. Det blev brugt til at transmittere teater- eller operaforestillinger over telefonlinier. Det der imidlertid er forholdsvis nyt er, at det nu er begyndt at blive brugt i teatre, hvor 3D lyden fungerer langt bedre og mere effektivt gennem høretelefoner end gennem højtalere.

Anvendelsen af binaural lyd er for at skabe en bro over den afstand, der kan være mellem publikum og det, de ser visuelt på scenen. Men der er nogle udfordringer ved det, som vi vil forsøge at overkomme. Synet er ligesom først i hierakiet. Alle andre sanser forsøger at hæfte sig på ift. hvad man ser. Lyd er ikke en ligeså præcis ting, som synet er. Når man ser på noget, kan man blive enige om en klar forskel mellem ex. et hus og et træ, hvorimod det er langt mere subjektivt mht. lyd omkring hvor det kommer fra og hvad det er. Derfor vil HUman NAture også lege med totalt mørke, og vil i øvrigt ikke overgøre det visuelle i iscenesættelsen. Vi vil ændre hierakiet helt og dermed skabe billeder via lyd. Berøvet fra andre sanser, vil publikum blive meget sensitive overfor lyd. Så enkle visuelle billeder og et stærkt lydunivers.

Effekter som naturlyde, at tro at ham, der sidder bagved dig snakker eller etc. etc.

Udfordringer: Folks opfattelse af ting i rummet, kan kun kapere 3 forskellige ting i et 3D lydmiljø og vide hvor de kommer fra. Derfor er det vigtigt at holde det simpelt og ikke gøre for meget på én gang. Og det er utrolig vigtigt at bruge højkvalitets optageudstyr for at skabe den bedste 3D oplevelse.

Så hvad gør denne teknologi så fantastisk for teatergængere?

  1. Publikum får fornemmelsen af at blive båret op på scenen. En tæt relation mellem publikum og det, de ser på scenen selv ved et stort antal publikummer. En skuespiller kan hviske ind i alle publikummers øre, eller udvalgte publikummer ex.
  2. Det er en fantastisk magisk mulighed for at transportere publikum og placere dem i forskellige omgivelser. Rummet vi befinder os i plus en/flere reelle verdener eller drømmeverdener.
  3. Den lokkende fornemmelse for publikum, da de kan fordybe sig mere i oplevelsen. Det er som at være der selv 100%. Det kan optimalt set få publikum til at glemme deres distance til fiktionen og glide ind i den uden filter.

[/fullwidth]